
Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı kapsamında güncel ve farklı öğrenme ve öğretme yaklaşımları bulunmaktadır. Bu yaklaşımlarla birlikte öğrenci ve öğretmenlerimize en iyi öğrenme ve öğretme ortamını sağlamak amaçlanmaktadır. Bu genel amacımızın yanı sıra bu içeriklerin kazanımlarını şöyle sıralayabiliriz;
- Öğrenme ve Öğretme yaklaşımları öğrencileri sorgulayan ve düşünen konumuna koyar.
- Akademik dürüstlük anlayışını ve uygulamasını teşvik eder.
- Bireysel farklılıkları ele alır.
- IB Öğrenen Profili özelliklerini geliştirir.
- Yakınsal Gelişim Alanına odaklanır.
- Öğrencilerin yaşam boyu öğrenenler olmalarını sağlar.
- Öğrencilere etkili öğrenmeyi öğretir.
Tüm bu kazanımlar doğrultusunda dikkat edilen öğrenme yaklaşımları ve tanımları şu şekilde sınıflandırılabilir;
Düşünme becerilerini geliştirmek, tüm IB programlarını ilgilendiren, yapılandırmacı yaklaşımın kilit bir özelliğidir. Bu yaklaşımda öğretmen “öğrenciye rehberlik eden, öğrencinin eleştirel düşünme, analiz ve sentezini öğrenme süreci boyunca teşvik eden” bir danışman olarak görülür. Dönüşümlü düşünmeyi teşvik eden makaleler, durum çalışmaları, sunumlar,öğrenci portfolyoları, dijital hikayeler, mikro bloglar bu becerileri geliştirecek çalışmalara örnek olarak verilebilir.
Çeşitli durumlarda ve farklı amaçlarla çeşitli mesajları iletme, yazılı veya sözlü olarak anlama ve anlama veya başkalarını anlama becerileridir. Bilgi Kuramı (TOK), Yaratıcılık, Aktivite ve Toplum Hizmeti (CAS) ve Bitirme Tezi (Extended Essay) derslerinde ön plandadır. Program kapsamında tüm derslerde uygulanan Role-Play, yönlendirilmiş diyaloglar, anlık dönütler, açık uçlu sorular, göz teması ya da sunumlar örnek olarak verilebilir.
Çoğunlukla iş birliği ve birlikte çalışmayı destekler. Dolayısıyla öğretmen ve öğrencilerimizden sınıf içerisinde iş birliğine dayalı öğrenmeyi sağlamaları ve bu yolla sosyal becerilerini geliştirmeleri beklenir. Sosyal beceriler, iletişim becerileriyle doğrudan ilgilidir.
Bu becerilerin okul genelinde geliştirilmesini sağlamak Diploma Programının olmazsa olmazıdır. Bu beceriler, organizasyonel ve araştırma becerileri olarak ikiye ayrılmaktadır. İyi bir zaman yönetimi sağlamak ve doğru hedefleri belirlemek, ruhsal durumu iyi yönetmek, öz motivasyon ve kararlılığı sağlamak, zorluklarla başa çıkabilmek ve daha duyarlı olmak gibi beceriler organizasyonel becerilere; akademik dürüstlük ilkelerine uyarak araştırma yapmak, formülleştirme ve ihtiyaç analizini öğrenmek, kaynakları sorgulayarak değerlendirmek, bilgiyi yorumlamak ve sentezlemek ise araştırma becerilerine örnek olarak verilebilir.
Program kapsamında önemle üzerinde durulan ve özellikle öğretmenlerimizin dikkat ettiği öğretme becerileri ise şunlardır;
Sorgulamaya Dayalı Öğretme Becerileri: Sorgulama, etkin ve tam bir öğrenme için oldukça önemlidir. Öğrencilerin yaşamboyu öğrenenler olmasını sağlamak ve ders içeriklerine yönelik merağı arttırmak adına gereklidir. Diploma Programında öğretmenler öğrencilerin sorgulama düzeyini arttıracak ders içerikleri tasarlamaktadır. Deneysel öğretme, problem bazlı öğretme, vaka öğretmesi ve keşfettirerek öğretme bunlara örnek verilebilir.
Kavramsal Öğretme Becerileri: Kavramları öğrenmek konular ve tartışmaların arkasındaki büyük resmi, büyük fikirleri görmeye olanak tanır. Öğrenciler önceki öğrenmeleriyle yeni kavramları birbirine eşleştirdiğinde etkili bir öğrenme sağlar. Kavramlar, beceriler ve içerik iç içe olmalıdır.
Gerçek Hayata Uyarlayarak Öğretme Becerileri: Öğrenme ve öğretme serüveni gerçek hayata bağlandığında daha kalıcıdır. Dersler içinde kullanılan vaka çalışmaları özellikle öğrencilerimizin aldıkları bilginin gerçek hayatta karşılığını görmelerini ve bilginin kalıcı hale gelmesine olanak tanır.
Etkili Takım Çalışması ve İşbirliğine Dayalı Öğretme Becerileri: Bilgi sadece bir bireyden diğerine aktarılan bir kavram değildir. Bilgi, işbirliğine dayalı öğrenenlerin birlikte ortaya çıkardığı bir kavramdır. Dolayısıyla işbirliğine ve etkili takım çalışmasına dayalı keşfedilen bilgiler daha kalıcı olmaktadır. Tüm sınıflarımızda uyguladığımız grup projeleri, münazaralar, rol canlandırmaları, etkili iletişim yöntemleri ve dönütler bunlara örnek olarak verilebilir.
Farklılaştırılmış Öğretme Becerileri: Her öğrenci farklı bir bireydir, eşsizdir. Tüm öğretme serüvenimizi bireysel farklılıkları dikkate alarak planlıyoruz. Öğrencilerimizin önceki öğrenmelerine, keşfetme becerilerine ve öğrenme hızlarına dikkat ediyoruz.
Değerlendirmeyle Tamamlanmış Öğretme Becerileri: Değerlendirme öğretme süreciyle doğrudan ilgilidir ve bu serüveni tamamlayıcı özelliğe sahiptir. Okul içinde yaptığımız tüm biçimlendirici (proje ödevleri, grup çalışmaları, araştırma raporları vb.) ve özetleyici (ara sınavlar, dönem sonu sınavları, yazılı makaleler, dijital sunumlar vb. ) değerlendirmelerimiz öğrenme sürecini daha da anlamlandırmaktadır.